Skip to main content Skip to search

Archief voor November 2020

HET NEDERLANDSE STANDAARD-TESTAMENT: GOED OF NIET GOED VOOR SPANJE?

“Wij willen graag dat u voor ons een standaard langstlevende testament opstelt”. Met deze vraag, of woorden van gelijke strekking, worden wij als notarissen bijna dagelijks benaderd. Zéker… een langstlevende testament is deels standaard, maar in hoeverre is dat zo? Of anders gezegd: in hoeverre moet een goed langstlevende testament wél maatwerk zijn? En maakt het daarbij uit of het bezit geheel of deels in Spanje ligt?

  1. Inleiding

Van de landen die tot de EU behoren, is Nederland het enige land dat beschikt over (erf)wetgeving waarmee kan worden gezorgd dat:

  • de langstlevende echtgenoot – ondanks dat er kinderen zijn – volledig eigenaar kan worden van alle bezittingen, en
  • het erfdeel van een kind of – ingeval er sprake is van een onterfd kind – de legitieme portie van dat kind niet hoeft te worden uitgekeerd zolang de langstlevende (stief)ouder in leven is.

Een testament is slechts een langstlevende testament als de inhoud voldoet aan de regels die de Nederlandse wet stelt aan de sub a en b genoemde rechtsgevolgen. Het testament moet dus goed zijn opgesteld. Maar het feit dat de Nederlandse wet dit mogelijk maakt, maakt van Nederlanders een bevoorrecht volk. In tegenstelling tot bijna alle andere Europeanen zijn Nederlanders namelijk in staat om voor elkaar een optimaal langstlevende testament te maken. Dit geldt zelfs voor ons bezit dat gelegen is in een ander Europees land. Hoe dan?

  1. Het gaat niet vanzelf voor Nederlanders met bezit in Spanje

Nederlanders die het grootste deel van het jaar in een ander Europees land wonen moeten (!) daarvoor een testament maken met daarin een zogenaamde ‘rechtskeuze´ voor het ‘Nederlands erfrecht’. Ook Nederlanders die in Nederland wonen en een tweede woning hebben in een dergelijk buitenland wordt geadviseerd dit voor de zekerheid te doen. Daarnaast moet het langstlevende testament voor Nederlanders met bezit in een ander Europees land een correcte inhoud bevatten als hiervoor onder 1 bedoeld. Tot zover is een langstlevende testament dus inderdaad ‘standaard’. Ook voor de Nederlander met bezit in Spanje. Hoe komt het dat Nederlanders dit kunnen? Omdat de Europese landen (behalve Engeland, Denemarken en Ierland) hebben besloten en vastgelegd dat hun staatsburgers hun eigen erfwetgeving mogen toepassen ten aanzien van bezit dat zij hebben in een ander (aangesloten) Europees land. Als het gaat om erfrecht hebben Nederlanders met bezit in Spanje dus niets met de Spaanse wetten te maken!

  1. Langstlevende-bescherming betekent ook beschermen tegen te hoge erfbelasting

Maar niet alleen de dreigende erfrechtelijke aanspraken van kinderen die hun erfdeel willen vangen, maar ook een te hoge erfbelastingaanslag, vormen voor de langstlevende echtgenoot een gevaar. Op onder andere dit punt vereist een goed langstlevende testament óók maatwerk. Dat begint met de keuze van een goed ‘basistype’ langstlevende testament. Er kunnen namelijk verschillende types langstlevende testamenten worden onderscheiden, met elk een ander effect qua erfbelastingheffing in Nederland. Maar in Spanje kan het erfbelastingeffect van een bepaald type langstlevende testament juist weer anders zijn dan in Nederland. Een langstlevende testament maken dat zowél gunstig is voor de Nederlandse áls voor de Spaanse erfbelastingheffing is niet zo eenvoudig. Dat is weliswaar ook niet voor iedereen nodig, maar dat kunnen mensen uiteraard (meestal) zelf niet beoordelen.

  1. Wanneer ben je (g)een standaardgeval?

Daarnaast kan het zijn dat de situatie van een persoon niet standaard kan worden genoemd. Zo mag bijvoorbeeld een ‘fusiegezin’ (kinderen uit eerdere huwelijken/relaties) dan tegenwoordig best veel voorkomen. Maar erfrechtelijk kan dan meestal niet meer worden gesproken van een standaardgeval of standaardtestament. Een Nederlandse (echt)paar met bezit in Spanje is op zichzelf genomen ook geen standaardgeval, laat staan de combinatie: een fusiegezin met een echtpaar dat bezit in Spanje heeft. In dit artikel, en de daarin opgenomen verwijzingen, laat ik de meest populaire Nederlandse standaard-testamenten de revue passeren. Ik laat daarin zien waarom deze standaard testamenten in de basis (dus zonder nadere aanpassingen en aanvullingen) ongeschikt zijn voor Nederlanders met bezit in Spanje; op juridische gronden, op fiscale gronden, of beiden. Wellicht zit uw standaard testament er ook bij.

  1. Het Wettelijke Verdeling Testament

Het ‘Wettelijke Verdeling Testament’ is in Nederland het meest standaard onder de standaard testamenten. De kern van het testament, de ‘Wettelijke Verdeling’, geldt in Nederland namelijk ook als de overledene bij zijn overlijden in Nederland woonachtig was, bij zijn overlijden een echtgenoot en kinderen heeft, maar geen testament heeft gemaakt. Diezelfde Wettelijke Verdeling kan ook in een testament van toepassing worden verklaard. De Wettelijke Verdeling zorgt ervoor dat alle eigendommen aan de langstlevende echtgenoot toekomen. De kinderen zijn weliswaar ook erfgenamen, maar krijgen hun erfdeel in de vorm van een geldvordering op hun (stief)ouder. Die geldvordering kunnen die kinderen niet eerder opeisen dan na het overlijden van die (stief)ouder. Daarmee voldoet dit testament aan de hiervoor in onderdeel 1 onder a en b genoemde kenmerken en is daarmee een volwaardig langstlevende testament. De vraag is alleen: is het altijd verstandig een dergelijk testament te maken als je bezit hebt in Spanje? Zie voor het antwoord hierop de volgende link: https://erfrechtinspanje.nl/nederlands-standaardtestament-goed-of-niet-goed-voor-spanje-deel-1/

  1. Het ‘tweetrapstestament’

De kracht van het tweetrapstestament is dat de langstlevende echtgenoot enig erfgenaam kan worden gemaakt, zonder dat de kinderen worden onterfd. De langstlevende echtgenoot is weliswaar enig erfgenaam van de eerstoverledene, maar dat is slechts de ‘eerste trap’. Als die langstlevende vervolgens zélf overlijdt worden de kinderen namelijk alsnog erfgenamen van hun eerstoverleden ouder (de ‘tweede trap’). Daarnaast worden zij – normaal gesproken – ook erfgenamen van hun langstlevende ouder. De nalatenschapsgoederen van de beide ouders erven de kinderen dus in 2 afzonderlijke erfenissen, en wel op het moment dat de langstlevende ouder overlijdt. Er is geen sprake van geldvorderingen zoals bij het Wettelijke Verdeling testament. Daarmee kan niet alleen in Nederland erfbelasting worden bespaard, maar ook in Spanje. Maar let op! Het tweetrapstestament kan worden ingezet om erfbelastingbesparing te bereiken. In Nederland, maar ook in Spanje. Maar… de eigenschap van het tweetrapstestament die in Nederland hoofdzakelijk zorgt voor erfbelastingbesparing is niet dezelfde eigenschap als die in Spanje zorgt voor erfbelastingbesparing. Advies op maat is van belang. Je kunt het namelijk maar één keer goed doen! Lees meer over de valkuilen van het tweetrapstestament in Spanje via de navolgende link:https://erfrechtinspanje.nl/het-nederlandse-standaard-testament-goed-of-niet-goed-voor-spanje-deel-2/

  1. Het A4-testament: een langstlevende testament op één A4’tje

Dit extreem korte langstlevende testament voldoet volledig aan de hiervoor in onderdeel 1 onder a en b genoemde criteria en is daarmee een volwaardig langstlevende testament, maar daarmee is alles gezegd.

Het A4-testament:

  • mist alle voordelen van de hiervoor in onderdeel 5 en 6 besproken standaard-testamenten;
  • geeft de langstlevende géén enkele bescherming tegen een eventueel te hoge belastingaanslag.

Een correct A4-testament houdt in dat de langstlevende echtgenoot tot enig erfgenaam wordt benoemd en bepaalt voorts dat kinderen die zich beroepen op de legitieme portie (omdat zij onterfd zijn) deze legitieme portie pas kunnen opeisen als ook de langstlevende (stief)ouder is overleden. Bij Spaanse notarissen wordt vaak iets opgesteld dat lijkt op een A4-testament (waarbij ik opmerk dat het essentiële onderdeel van de uitgestelde opeisbaarheid meestal ontbreekt, zodat het geen ‘langstlevende testament’ is).

Benieuw naar de andere aandachtspunten die gelden voor Nederlanders met bezit in Spanje als het gaat om toepassing van het A4-testament? Lees dan meer hierover via de volgende link: https://erfrechtinspanje.nl/het-nederlandse-standaard-testament-goed-of-niet-goed-voor-spanje-deel-3/

Dit artikel is verzorgd door:

mr. R.L. (Renato) Zanardi

Notaris in Nederland en Estate Planner in Spanje

Hak & Rein Vos juridisch adviseurs en notarissen

Lees verder

De verantwoordelijkheidsverklaring: een positief alternatief voor de woonvergunning?

Als huiseigenaar of geïnteresseerde in de aankoop van vastgoed in Spanje, heeft u waarschijnlijk gehoord over de ‘woonvergunning’, in het Spaans ‘licencia de primera ocupación’ of ‘cédula de habitabildad’. De woonvergunning wordt verstrekt wanneer de gemeente, waarin de woning is gevestigd, na beëindiging van de bouw heeft onderzocht dat de woning is gebouwd conform de bouwvergunning en het bouwproject.

Hoewel de woonvergunning de eigenaar in grote mate zekerheid biedt omtrent de legaliteit en bewoonbaarheid van de woning, kwam er de laatste jaren bezwaar vanuit promotors en kopers. De voornaamste reden hiervoor was de doorlooptijd die het de gemeentes kostte om de aanvraag van de woonvergunning te verwerken. Dit leidde tot vertragingen in de oplevering en grote ergernis bij promotors en kopers.

In antwoord op de wens om de doorloopsnelheid van afnames van vastgoed te versnellen, heeft de Andalusische regering in maart van dit jaar een wetswijziging doorgevoerd die als alternatief biedt dat promotors vastgoed mogen opleveren met een verantwoordelijkheidsverklaring, in het Spaans ‘declaración responsable’, in plaats van een woonvergunning. Als gevolg hiervan wordt een verantwoordelijkheidsverklaring in juridische zin gelijkgesteld aan de woonvergunning. In andere regio´s van Spanje werd al langer met de verantwoordelijkheidsverklaring gewerkt. De vraag is echter, of de verantwoordelijkheidsverklaring een positief alternatief is voor de woonvergunning.

Uitleg over de verantwoordelijkheidsverklaring

De verantwoordelijkheidsverklaring is een verklaring die door de belanghebbende wordt afgegeven aan de gemeente. In de meeste gevallen is dit de architect van het project. Deze belanghebbende verklaart, onder zijn/haar verantwoordelijkheid, dat de constructie waarop de verklaring betrekking heeft conform de geldende wetgeving, bouwvergunning en het project is gebouwd.

Hiernaast verklaart de belanghebbende de documentatie te hebben aangedragen die dit onderbouwt.

Verschillen tussen de verantwoordelijkheidsverklaring en de woonvergunning

Het eerste verschil is dat de verantwoordelijkheidsverklaring geldig is vanaf het moment van indiening. Dit betekent dat de woning vanaf het moment van indiening mag worden opgeleverd en van de koper kan worden geëist dat deze overgaat tot het tekenen van de aankoopakte. Hiermee kan de overdracht van de woning aan de koper, in tegenstelling tot bij een woonvergunning, een stuk sneller na het einde van de bouw plaatsvinden.

Het tweede belangrijke verschil is, dat de verantwoordelijkheid voor de legaliteit en bewoonbaarheid van de constructie nu wordt gedragen door de belanghebbende die de verklaring heeft ingediend en niet door de gemeente. Hierin schuilen een aantal problemen. Het is niet zeker of en wanneer de gemeente een controle gaat uitvoeren of de bouw is uitgevoerd in overeenstemming met de bouwvergunning en het project. Iedere gemeente mag hiervoor zijn eigen interne protocol ontwikkelen. In veel gevallen bestaat dit protocol nog niet of is het niet op transparante wijze inzichtelijk voor belanghebbenden. Ook geeft de gemeente, indien er wel een toets is gedaan, geen document af waaruit blijkt dat de woning toch voldoet aan de eisen van legaliteit en bewoonbaarheid. Er bestaat ook geen principe van stilzwijgende goedkeuring. Dit creëert onzekerheid voor zowel de koper als voor de promotor. Geen van beiden weet zeker of de woning voldoet aan de eisen van legaliteit en bewoonbaarheid van de gemeente en of en wanneer er nog repercussies komen.

Als laatste: indien bij een verklaring van verantwoordelijkheid door de gemeente op een zeker moment nog een fout wordt ontdekt, waardoor de woning niet voldoet aan de legaliteit en bewoonbaarheidsnormen, dan zal de koper de belanghebbende die de verklaring heeft ingediend verantwoordelijk moeten houden voor de gevolgen van deze fout. Dit is een lastig juridisch traject.

De balans: een positief alternatief?

Aan de ene kant verkort de verantwoordelijkheidsverklaring zonder twijfel de wachttijd tot de oplevering, tot genoegen van de promotor en de verkoper. Hierdoor wordt de omloopsnelheid van transacties vergroot, wat ook weer gunstig is voor de economie.

Aan de andere kant zorgt de verantwoordelijkheidsverklaring voor grote onzekerheid. Niet alleen voor de koper, maar ook voor de promotor. Hierdoor biedt de verantwoordelijkheidsverklaring geen positief en vergelijkbaar alternatief voor de woonvergunning.

Oplossing?

De tijd zal leren of de onzekerheid die de verantwoordelijkheidsverklaring veroorzaakt ertoe zal leiden dat toch weer vaker wordt gekozen voor de woonvergunning. In de tussentijd is het advies aan u als koper, om uw advocaat in samenwerking met een onafhankelijke architect te laten toetsen of door de belanghebbende de onderliggende documentatie is aangeleverd bij het indienen van de verklaring. Dit geeft u als koper geen garantie over de juistheid van de inhoud van deze documentatie. Ook geeft dit u geen zekerheid dat er geen problemen zijn ten aanzien van de legaliteit en bewoonbaarheid van de woning. Het laat wel zien dat u als koper zoveel mogelijk onderzoek heeft gedaan en dit zorgt wellicht voor enige gemoedsrust.

Dit artikel is verzorgd door:

Mathilde M. Bos, LLM

Director Tax and Legal Department

Euro Economics Marbella

Lees verder

Verkoop van onroerend goed in Spanje; kosten koper, maar ook kosten verkoper!

In Spanje moet er bij de overdracht van onroerend goed veel meer door de partijen zelf geregeld worden dan bij een overdracht in Nederland. Zaken als het het voldoen van de overdrachtsbelasting, het inschrijven in het kadaster, aanmelding gemeente, eventuele aanmelding vereniging van eigenaren, nutsvoorzieningen lijken vanzelfsprekende elementen te zijn, maar het gaat om meer. De koper is in veel gevallen ook aansprakelijk voor betaling van bepaalde belastingen en andere schulden van de verkoper. De Spaanse notaris draagt hier geen zorg voor. Oppassen dus!

De lopende facturen of jaarlijkse belastingen worden over het algemeen pro rata tussen de partijen verrekend. Echter zijn die bedragen vaak pas ná de overdracht bekend. Hiervoor wordt in de meeste gevallen een bedrag ingehouden op de koopsom. Wij raden altijd aan dat dit bedrag blijft staan op de rekening van de advocaat van één van beiden, bij voorkeur de koper.

Wanneer de verkoper geen ingezetene is, dus niet woonachtig in Spanje, moet er rekening gehouden worden met een paar heel belangrijke inhoudingen van ‘onzichtbare’ aansprakelijkheden. Onzichtbaar, omdat deze schulden niet gemeld staan in het kadaster. De koper kan hier alleen achter komen door actief onderzoek te doen. Het gaat om de volgende schulden:

  1. De nationale winstbelasting (3% regeling)
  2. De gemeentelijke winstbelasting (plusvalía)
  3. Onroerende zaak belasting
  4. Schulden Vereniging van eigenaren

1. De 3% aanbetaling op de winstbelasting

Bij verkoop van onroerend goed in Spanje moet altijd de aangifte van de winstbelasting worden gedaan. Ook wanneer er geen winst is gemaakt met de verkoop. Als de verkoper inwoner is in Spanje, wordt de winst in de jaarlijkse belastingaangifte opgenomen en is er geen verplichting tot inhouding. Echter, bij niet ingezetenen die verkopen, wordt de koper mede aansprakelijk gehouden.

Het bijzondere hier is dus dat het de kopende partij 3% van de koopprijs moet storten op een rekening van de belastingdienst. Op die manier vangt de Spaanse Belastingdienst niet achter het net als de verkoper terug naar zijn land gaat en geen aangifte doet van de gemaakte winst.

Het is van belang dat de koper deze afdracht op tijd doet, want de verkoper moet met het stortingsbewijs de belastingaangifte doen met betrekking tot de winst (of verlies) die er is gemaakt met de verkoop.

Indien de te betalen winstbelasting hoger is dan het reeds betaalde bedrag (3% van de koopsom), zou de verkoper moeten bijbetalen. Echter, in de praktijk gebeurt dit zelden.

Indien de te betalen winstbelasting lager is dan het reeds betaalde bedrag, kan de verkoper het verschil terugvragen. Een vereiste voor de teruggave van de betaalde 3% is wel dat de verkoper de jaarlijkse inkomstenbelasting voor niet ingezetenen heeft betaald, tenminste over de laatste 4 jaar. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan dat alsnog gedaan worden, indien het betalen van die achterstallige belasting met boeterente lager is dan het bedrag dat men terugverwacht.

2. De Plusvalía

Dit is de gemeentelijke belasting over de meerwaarde van de grond. De officiële naam van deze belasting is “Impuesto sobre el Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana”. Deze belasting is gebaseerd op de (toename van de) waarde van de grond zoals deze in het ‘Catastro’ is vastgelegd, en wordt berekend naar een percentage per jaar dat de verkoper de grond in bezit had, met een maximum van 20 jaar. De percentages worden door elke gemeente onafhankelijk vastgesteld.

Ook in het geval van een appartement dient over het deel van de grond dat aan het appartement kan worden toegerekend plusvalía municipal betaald te worden.

Ook voor deze belasting geldt dat de koper hiervoor in principe met de Gemeente moet afrekenen, maar indien de verkoper niet ingezetene is in Spanje, wordt de koper mede aansprakelijk gehouden voor de betaling van deze belasting. In laatstgemeld geval wordt het verschuldigde bedrag dus ingehouden op de koopsom.

3. Onroerende zaak belasting

In het Spaans genoemd “Impuesto sobre Bienes Inmuebles”. Deze belasting wordt ook wel “IBI” genoemd. Gemeentes hebben recht op het vaststellen en innen van deze belasting. Deze wordt over het algemeen geïnd door externe partijen, zoals bijvoorbeeld de Suma in Alicante, en daarom wordt de naam van deze belastingen ten onrechte ook wel eens verward met de naam van deze ondernemingen. Deze belasting wordt vastgesteld aan de hand van de Valor Catastral en de koper kan aansprakelijk worden gesteld voor betaling van deze belasting tot 4 jaar vóór de datum van koop.

4. Schulden Vereniging van eigenaren

De koper kan aansprakelijk worden gesteld voor betaling van alle bijdragen die verschuldigd waren aan de Vereniging van Eigenaren en niet zijn voldaan van het lopend jaar voor de datum van koop en 3 jaar terug.

Dit artikel is verzorgd door:

Selena Escandell Beutick

Lex Foris International Law 

 

Lees verder

Bouwbegeleiding

Vakmensen die ook echt verstand van zaken hebben zijn onmisbaar in de bouwsector. Dat blijkt eens temeer als het over bouwen en verbouwen gaat in het buitenland. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo’n heel erg ingewikkelde klus, totdat u er zelf een keer concreet mee te maken krijgt. Pas dan beseft u wat daar allemaal bij komt kijken. Zo’n bouwproject vereist niet alleen de aanwezigheid van de juiste mensen en de juiste materialen op het juiste moment. Er moet ook aan alle kanten rekening worden gehouden met tal van vergunningen, wettelijke bepalingen en regelgevingen. Kortom, een ingewikkeld proces waar een goede aannemer en architect u prima mee zou kunnen helpen. De vraag is vaak alleen, met wie ga ik in zee?

De criteria van een goede aannemer

Misschien beschikt u niet over de juiste kennis om zoiets op eigen houtje te kunnen bepalen. Het risico dat u loopt is dat u met een aannemer gaat werken, die uiteindelijk niet alle benodigde expertise in huis heeft om uw project goed uit te kunnen voeren. Dit kan tot gevolg hebben dat het tijdsplan niet gehaald wordt of dat er fouten gemaakt zijn tijdens uw afwezigheid, met alle vervelende gevolgen van dien. Maar natuurlijk kunnen ook de verbouwingskosten aanmerkelijk hoger uitpakken dan wat u zelf had ingecalculeerd.

Werk alleen met bekende gerenommeerde aannemers

Schakelt u een bouwbegeleider in, dan kunt u er zonder meer zeker van zijn dat er wel een adequate aannemer voor u aan de slag gaat. Omdat die, in de meeste gevallen, al jaren met dezelfde bouwpartners samenwerkt en precies weet wie waarin het meest gespecialiseerd is. Want niet ieder project is hetzelfde, soms is het een kleine aanbouw aan een villa, soms een zwembad met buitenkeuken. En in andere gevallen een compleet nieuwe villa.

Regelmatig overleg met de aannemer

Om een perfect eindresultaat te kunnen behalen, zorgt de bouwbegeleider er ook continu voor dat tijdens het bouwproces nauwlettend de vinger aan de pols wordt gehouden. Door regelmatig de locatie te bezoeken, en door wekelijks te vergaderen met de partners volgt hij of zij de ontwikkelingen op de voet en stuurt bij waar nodig. Kortom, uw zorgen worden uit handen genomen, zodat u met veel plezier uit kunt kijken naar de uiteindelijk perfect gerealiseerde verbouwing of uw nieuwbouw gebouwde (vakantie)woning.

Nieuwbouw

Als particulier is een nieuwbouwproject vaak best ingewikkeld, immers, u doet dit waarschijnlijk niet vaak genoeg om er ervaring in te krijgen. Met een nieuwbouwproject heeft u met andere zaken te maken dan bijvoorbeeld bij een verbouwing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lokale bestemmingsplan en de voorschriften van de gemeentelijke bouwverordening, om er maar eens twee te noemen.

Voor veel particulieren is een nieuwbouwproject, mede door teken-, reken- en regelwerk een enorm obstakel waarvoor veel kennis vereist is. Er kan financieel en praktisch veel mis gaan wanneer niet de juiste wegen bewandeld worden. Bouwbegeleiders hebben een netwerk van adviseurs met veel lokale kennis in huis, over architectuur, de wet- en regelgeving, de bouw. binnenhuisarchitectuur en styling.

Ze begeleiden uw project van idee, naar concept en via vergunningsaanvraag en gemeentelijke toetsing tot de aannemersselectie. Daarna houden ze toezicht op de kwaliteit van de uitvoering en de uiteindelijke oplevering. Uiteraard zorgen ze ook voor de service en nazorg. Ze houden contact met alle partijen en maken duidelijke en transparante afspraken en leggen deze ook vast.

Renovatie en verbouwen

Bij uw renovatie of verbouwing komt vaak behoorlijk veel kijken en dat is vaak meer dan in eerste instantie voorzien was. Als u zelf niet veel ervaring hebt met verbouwingen kan zelfs een relatief kleine verbouwing al best intimiderend zijn. Door u te laten bijstaan door een bouwbegeleider kunt u uw verbouwing tot een leuke ervaring maken waarbij u in veel gevallen ook nog eens geld kan besparen.

Bij een verbouwing heeft u te maken met een bestaande situatie. U bent dus beperkt in de mogelijkheden door de beperkingen die uw pand met zich meebrengen, soms ook door gemeentelijke richtlijnen.

Toch heeft u wensen, eisen en dromen waaraan uw huis na de verbouwing zou moeten voldoen. Een bouwbegeleider kan u helpen om uw wensen te vertalen in een plan van aanpak en stapt dan gezamenlijk met u in het project. Na de planningsfase moet (in sommige gevallen) een bouwaanvraag bij de gemeente gedaan worden. De bouwbegeleider kan u helpen met al het teken-, reken- en regelwerk. En net zoals bij nieuwbouw de verdere stappen doorlopen om ervoor te zorgen dat uw project volgens plan en budget verloopt. Zo kunt u na de oplevering volledig genieten van uw verbouwde woning.

Dit artikel is verzorgd door:

Ronald Maagdenberg

House Doctor Costa Blanca

Lees verder

Aankoop van een Spaanse woning: de Spaanse registers.

Bij het kopen van een woning in Spanje is het belangrijk om de inschrijving in de Spaanse registers te controleren op de volgende zaken:

Is er geen hypotheek?

Ligt er geen beslag op de woning?

Kloppen de geregistreerde afmetingen van de woning en de grond?

Is de daadwerkelijke eigenaar wel degene die de woning verkoopt?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat er nog een niet afgewikkelde nalatenschap op de woning van toepassing is. In dit geval moet deze nalatenschap eerst afgewikkeld worden, zodat de woning op naam van de huidige verkoper komt te staan.

In Nederland kan er vrij eenvoudig informatie over een woning worden opgevraagd bij het kadaster. Deze informatie is meestal zeer compleet en betrouwbaar. Helaas zijn de Spaanse registers nog niet zover, al zit er wel verbetering in.

In Spanje wordt gewerkt met een landelijk register, oftewel “catastro”, met daarnaast een plaatselijk register, de “Registro de la Propiedad”.

Aan de ene kant is er dus het “Registro de la Propiedad”, wat Eigendomsregister betekent en wat het meest te vergelijken is met het Nederlandse kadaster. In dit register worden de notariële aktes ingeschreven. Denkt u daarbij niet alleen aan de koopaktes, maar ook aan hypotheken, schenkingen, nalatenschappen, vruchtgebruik en recht op overpad.  Ook worden hier de beslagleggingen vermeld.

Aan de andere kant is er het “Catastro”, wat wij het WOZ-register kunnen noemen. In dit register worden voornamelijk de afmetingen van de grond en woningen beschreven met meestal een plattegrond van de situatie. Ook worden de gegevens uit dit register gebruikt door de Administratie om de onroerende zaakbelastingen te heffen.

Het zou logisch zijn als deze registers met elkaar zouden communiceren, zodat in beide registers dezelfde gegevens met betrekking tot de afmetingen zouden staan. Helaas is dit meestal niet het geval, waardoor het vaak voorkomt dat dezelfde woning of grond in beide registers anders staat omschreven.

BESCHRIJVING IN DE SPAANSE REGISTERS

Stel, u heeft een mooie woning met een stukje grond op het oog aan de Costa Blanca.

We vragen een uittreksel op van het Eigendomsregister (Registro de la Propiedad).

Hierin blijkt de woning 80m2 te zijn en te staan op een stuk grond van 2000m2.

Vervolgens kijken we naar de beschrijving in het “catastro”.

De woning staat daar omschreven met een afmeting van 120m2, een garage van 15m2 en een zwembad van 21m2. De grond is slechts 1000m2.

Hier moeten we gaan kijken naar tenminste twee aspecten:
a. (aan-)bouw
b. afmetingen grond

a. (aan)Bouw

Het blijkt dat de verkoper een paar jaar geleden de woning heeft gerenoveerd en een stukje heeft aangebouwd.

Er is geen garage, maar wel heeft hij een golfplaat op een paar palen gezet om zijn auto te parkeren.

Het zwembad ligt er al jaren.

Met behulp van luchtfoto´s heeft het “catastro” gemeten wat de huidige afmetingen zouden zijn volgens hun metingen.

We gaan er in dit geval van uit dat het catastro de juiste afmetingen heeft geregistreerd, maar we moeten controleren of er sprake is van illegale bouw. Hierbij letten we bijvoorbeeld op de aanwezigheid van een bouwvergunning, maar ook op de urbanistische status van de grond en de periode dat de betreffende bouw is gerealiseerd.

De aanbouw die de verkoper heeft gerealiseerd, heeft hij nooit opgegeven bij het Eigendomsregister. Wij raden aan dat dit alsnog gebeurt voordat u de woning koopt.

Zwembaden werden vroeger meestal niet aangegeven, maar tegenwoordig moet dit wel. Ook dit zouden we laten registeren voor de overdracht.

Dat de golfplaat als garage wordt beschouwd is een andere kwestie. In veel gevallen kan hier tegen bezwaar worden ingediend bij het catastro, maar dit is vaak een lange procedure.

b. Afmetingen grond

Behalve de verschillen in de beschrijving van de bouw, kan het zijn dat er ook een aanzienlijk verschil bestaat in de oppervlakte van de grond. In het eigendomsregister staat bijvoorbeeld dat er 2.000m2 grond bij de woning hoort, terwijl er in het catastro slechts gesproken wordt van 1.000m2.

Bij de door u zo graag gewilde woning aan de Costa Blanca blijkt dat het stuk grond ooit deel uit maakte van een veel groter plot. Dit plot is jaren geleden opgesplitst in verschillende kleinere stukken land. Nu is grond waar de woning op staat een apart stuk grond geworden, waarbij u ook het stukje grond ernaast koopt.

Die grond ernaast blijkt een eigen referentienummer te hebben in het catastro. Indien dat op naam staat van dezelfde verkoper en de afmeting klopt dan is de oplossing vaak niet ingewikkeld. Als echter blijkt dat het tweede stuk grond nog deel uitmaakt van een ander, groter plot, dat op zijn beurt weer grotendeels aan een andere eigenaar toebehoort, dan kan dit wel eens een heel ingewikkelde kwestie worden.

Daar zullen we een apart artikel over publiceren.

Dit artikel is verzorgd door:

Ilonka Dekker

ZekerenVastgoedinSpanje.nl

 

Lees verder

Bescherming huurder bij hypothecaire executie.

Wanneer de eigenaar van een woning de hypotheek niet betaalt, heeft de bank het recht om de hypotheek te executeren, wat neerkomt op een openbare verkoop van de woning. Een veel voorkomende situatie is dat de woning is verhuurd. Deze huurder heeft verder niets te maken met de betalingsverplichting van de eigenaar, maar raakt gevangen in de discussie tussen bank en eigenaar waarin de huurder toch mogelijk de rekening gepresenteerd krijgt en huurbescherming kan verliezen.

Als oplossing voor dit probleem heeft de Spaanse wetgever in 2019 een wetswijziging doorgevoerd (RD-ley 7/2019, de 1 de marzo), welke van toepassing is op alle huurcontracten die op of na 6 maart 2019 zijn ondertekend. Voorafgaand aan deze wetswijziging werden huurders niet beschermd tegen uitzetting bij de hypothecaire executie. Wanneer de bank de woning openbaar liet verkopen, konden de huurders door de nieuwe eigenaar (veelal de bank) gedwongen worden de woning te verlaten. Met openbare verkoop van de woning verloor de huurder de huurbescherming en werd de huurovereenkomst beëindigd. Dit is nog steeds het geval voor de huurovereenkomsten die voor 6 maart 2019 zijn gesloten.

Alle contracten die op, of na 6 maart 2019 zijn ondertekend, worden inmiddels door de wetgever beschermd voor de duur van de overeenkomst. Dit betekent dat het contract moet worden gerespecteerd voor maximaal vijf jaar – of zeven jaar wanneer de verhuurder een vennootschap is – vanaf het moment van ondertekening van de huurovereenkomst. Tot aan het verstrijken van deze termijn mag enkel de huurder de huur eenzijdig opzeggen. Het maakt hiervoor niet uit of het contract is ondertekend voor één of twee jaar. De in de wet genoemde termijn van vijf – of zeven – jaar is zowel een minimum als een maximum.

De huurder dient na overdracht van de woning aan de nieuwe eigenaar de huur te blijven betalen, zoals deze is vastgelegd in het contract. In eerste instantie dient aan de verhuurder te worden betaald, tot dat de nieuwe eigenaar zich bekend maakt en aangeeft dat vanaf dat moment aan hem betaald moet worden.

Dit artikel is verzorgd door:

Selena Escandell Beutick

Lex Foris International Law 

Lees verder

Fiscale aandachtspunten bij een emigratie naar Spanje.

Jaarlijks emigreren er vele Nederlanders naar Spanje, zowel voor werk als om er van het leven te genieten. Emigreren heeft fiscale consequenties. In dit artikel verstrekken we informatie die voor iedere emigrant van belang kan zijn.

Wat is fiscaal het beste moment om te emigreren?

In Spanje word je gezien als fiscaal resident als je meer dan de helft van het kalenderjaar in Spanje woont en/óf het centrum van levensbelangen voor het merendeel van het jaar in Spanje ligt.

Spanje kent in tegenstelling tot Nederland geen gebroken aangiftejaar, wat inhoudt dat je – als je meer dan 183 dagen in Spanje bent – je gehele jaarinkomen en -vermogen moet opgeven. Nederland heft daarentegen uitsluitend tot het moment van emigreren. Dit heeft de volgende consequenties:

  • Verhuis je in de eerste helft van het kalenderjaar dan zal zowel Spanje als Nederland willen heffen over de eerste maanden tot aan de emigratiedatum.
  • Verhuis je in de tweede helft van het kalenderjaar naar Spanje dan word je in Spanje niet gezien als fiscaal resident en geldt er geen aangifteverplichting voor wat betreft jouw wereldinkomen en -vermogen. Nederland heft in deze situatie enkel tot het moment dat je Nederland verlaat.

In het belastingverdrag is geen clausule opgenomen om dubbele belastingheffing, in geval van een verhuizing in de eerste helft van het kalenderjaar, te voorkomen. Om deze reden is emigratie in de tweede helft van het belastingjaar doorgaans fiscaal het meest gunstig.

Aangifteverplichtingen voor inwoners van Spanje.

Als fiscaal resident van Spanje ben je verplicht om jaarlijks op eigen initiatief aangifte te doen van jouw wereldinkomen en -vermogen. Je kunt te maken krijgen met de volgende fiscale verplichtingen:

  • Aangifte inkomstenbelasting:
    – Voor inkomen (voortkomend) uit arbeid en invaliditeitsuitkeringen.
    – Deadline: jaarlijks vóór 30 juni.
    – Vrijstelling: voor jaarinkomens waarbij al loonbelasting is ingehouden ligt de aangiftegrens op 22.000 euro. Voor inkomen uit het buitenland geldt een aangiftegrens van 14.000 euro.
    Hier vind je meer informatie over de aangifte en de actuele belastingtarieven.
  • Aangifte vermogenswinstbelasting:
    – Voor inkomen uit sparen en beleggen en verkoopwinsten.
    – Deadline: jaarlijks vóór 30 juni.
    – Vrijstelling: 1000 euro, mits je ook onder de aangifte grens voor de inkomstenbelasting valt.
    Hier vind je meer informatie over de aangifte en de actuele belastingtarieven.
  • Aangifte vermogensbelasting:
    – Voor vermogen (wereldwijd) na aftrek van eventuele schulden.
    – Deadline: jaarlijks vóór 30 juni.
    – Vrijstelling: Er geldt een algemene vrijstelling van 700.000 euro (kan regionaal afwijken) en een extra vrijstelling van 300.000 euro voor de eigen woning in Spanje.
    Hier vind je meer informatie over de aangifte en de actuele belastingtarieven.
  • Aangifte van buitenlandse bezittingen:
    – Voor fiscaal residenten in Spanje die meer dan 50.000 euro aan bezittingen buiten Spanje aanhouden.
    – Deze aangifte is puur informatief.
    – Deadline: jaarlijks vóór 31 maart.
    – Zie hier meer informatie over deze aangifteverplichting.

Je ontvangt een uitkering uit Nederland. Welk land mag hierover heffen?

Als je in Spanje woont en een uitkering uit Nederland ontvangt (waaronder pensioen dat is opgebouwd in het bedrijfsleven, AOW-uitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering) dan dient deze uitkering op grond van het verdrag tussen Nederland en Spanje, in het woonland te worden opgegeven. De uitkering is belast met de algemene progressieve tarieven voor de inkomstenbelasting (zie aangifte inkomstenbelasting in de vorige alinea).

Voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen geldt dat deze in Spanje kunnen worden vrijgesteld van belastingheffing of er kan sprake zijn van een belastingvermindering. Hier vind je meer informatie en wordt aangegeven welke stappen doorlopen dienen te worden.

Je bezit nog onroerend goed in Nederland. Welk land mag hierover heffen?

Volgens belastingverdrag dat Nederland en Spanje met elkaar hebben gesloten mag het land waar het onroerend goed is gelegen, hierover heffen. Kortom, woon je in Spanje maar bezit je nog onroerend goed in Nederland dan blijft dit onroerend goed belast in Nederland. In Spanje is het onroerend goed “vrijgesteld met progressievoorbehoud”. Dit wil zeggen dat Spanje geen belasting heft over de waarde, huuropbrengsten of verkoopwinst maar hier wel rekening mee houdt bij het bepalen van de schaal (het belastingtarief) die zal worden toegepast over het overige in Spanje belastbare inkomen en vermogen.

Regel het fiscaal goed en geniet van het Spaanse leven.
Zorg dat alle aangifteverplichtingen tijdig en correct worden ingediend, dan is het risico op inspectie van de Spaanse belastingdienst klein en kun jij alle aandacht richten op datgene wat je naar Spanje heeft gebracht.

Dit artikel is verzorgd door:

Maartje Vissers

Directeur Particulieren

Euro Economcis| International Quality Partner Spain

Lees verder

Nalatenschap regelen in een testament is vooruitzien!

Pas ná het overlijden zal blijken of de nalatenschap vooraf goed geregeld is. Bij een Nederlander met een echtgenoot en kinderen gaat het zelfs nog een ‘stapje’ verder. Juist de inhoud van het testament van de eerstoverleden echtgenoot is dan vaak  doorslaggevend voor het uiteindelijke resultaat dat pas zichtbaar wordt ná het overlijden van de langstlevende echtgenoot. In het testament van de eerstoverleden echtgenoot moet dus sprake zijn van zeker mate van ‘vooruitzien’. Spaans bezit zorgt voor een extra element om rekening mee te houden in deze ‘planning’.

Het ene langstlevende testament is het andere niet

Er zijn veel soorten langstlevende testamenten. Elk type langstlevende testament heeft zo zijn eigen typische juridische en fiscale rechtsgevolgen. Wat alle typen langstlevende testamenten gemeen hebben is dat:

(a) de langstlevende echtgenoot de eigendom van alle bezittingen kan krijgen en

(b) de aanspraken van kinderen kunnen worden uitgesteld tot het overlijden van de langstlevende echtgenoot.

Juridisch

Voor de juridische gevolgen van het erven maakt het niet uit of het gaat om Spaanse of Nederlandse bezittingen, mits in het testament het Nederlandse erfrecht (de Nederlandse wet) van toepassing is verklaard, en de teksten van het testament aansluiten bij de desbetreffende Nederlandse wettelijke bepalingen. Zo bepaalt de Europese erfrechtverordening.

Fiscaal

De fiscale gevolgen in beide landen zijn daarentegen verschillend per type langstlevende testament. Het vooraf regelen van de nalatenschap begint dan dus met het zoeken naar het juiste type testament of naar een combinatie van verschillende typen, afhankelijk van de huidige situatie maar vooral ook van de verwachtingen en wensen voor de toekomst.

Welke vragen moeten (o.a) worden gesteld voor het juiste type testament?

1.  Zijn echtgenoten wel of geen resident in Spanje?

2.  Zal er mogelijk in beide landen erfbelasting worden betaald of in één van die landen?

3.  Zal de langstlevende naar verwachting over genoeg geld (liquide middelen!) beschikken om eventuele Nederlandse en/of Spaanse erfbelasting te kunnen betalen? Met andere woorden: is besparing en/of uitstel van erfbelastingheffing bij overlijden van de eerste echtgenoot niet alleen gewenst, maar (voor die langstlevende echtgenoot) ook écht noodzakelijk om probleemloos verder te kunnen?

4.  Is de langstlevende echtgenoot bereid of in staat concessies te doen ten aanzien van het hiervoor onder (a) gemelde punt om die gewenste of noodzakelijke besparing of uitstel van erfbelastingheffing te realiseren? Want dat moet soms. Zo niet, dan zijn er wellicht specifieke testamentaire constructies mogelijk die deze concessies voorkomen. Maar die constructies maken het testament van de eerstoverleden echtgenoot meestal wel ingewikkelder, en ook de uitvoering van het testament na het overlijden. Belangrijke vraag wordt dan: wat levert het precies op voor de langstlevende echtgenoot en daarna: voor de kinderen?

5.  Willen echtgenoten bereiken dat juist de kinderen (na overlijden langstlevende echtgenoot) zo min mogelijk erfbelasting hoeven te betalen? Zo ja, dan kan in het testament worden opgenomen dat de langstlevende echtgenoot de constructie kan kiezen die juist dit effect teweegbrengt, in welk geval de erfbelasting die de langstlevende zelf moet betalen bij het overlijden van de eerste echtgenoot mogelijk wat hoger is (belangrijk dus voor zijn/haar verwachte liquiditeitspositie op dat moment).

6.  Zou het kunnen dat de langstlevende terugkeert naar Nederland? Zo ja, dan moet daarmee (reeds) rekening worden gehouden bij:

(a) het opstellen van de testamenten van de beide echtgenoten (ook al wonen die dan nog in Spanje!), én

(b) bij de uiteindelijk afwikkeling van het testament van de eerstoverleden echtgenoot (ook al woont de langstlevende echtgenoot dan nog in Spanje);

en wel zodanig dat erfbelastingheffing in Nederland over de erfenissen van de kinderen ná het overlijden van de langstlevende echtgenoot (uiteindelijk in Nederland) zoveel mogelijk wordt voorkomen.

7.  Moet in het testament wellicht worden opgenomen dat de langstlevende echtgenoot ervoor kan kiezen om ter gelegenheid van de nalatenschap van de eerste echtgenoot bepaalde bezittingen (alvast) juist aan de kinderen toe te delen in plaats van aan zichzelf?

(a) toedeling van de Spaanse woning aan de kinderen voorkomt dan een tweede nalatenschapsafwikkeling in Spanje (bij overlijden langstlevende), maar kan ook forse belastingbesparingen opleveren in vergelijking met andere methoden van overdracht bij leven aan de kinderen. Zie ook: https://erfrechtinspanje.nl/spaanse-woning-bij-levenoverdragen-aan-kinderen )

(b) door die (eerdere) toedeling van Nederlandse bezittingen aan kinderen die in Nederland wonen kan gebruik gemaakt worden van het heffingsvacuüm dat ontstaat tussen de Nederlandse en Spaanse erfbelastingheffing indien de eerste van de echtgenoten overlijdt ná verloop van 10 jaar na de emigratie naar Spanje. Zie ook: https://erfrechtinspanje.nl/wiewat-waar-en-de-erfbelasting-2/

Bij overlijden langstlevende erft het kind uit twee nalatenschappen

Wat Nederlandse nalatenschappen (in geval van een langstlevende testament) Europees gezien uniek maakt, is dat de verplichting van de langstlevende echtgenoot tot uitkering van de erfdelen aan kinderen en stiefkinderen bij testament kan worden uitgesteld tot het overlijden van de langstlevende. De (stief) kinderen incasseren dus op laatstbedoeld moment niet alleen de erfenis van de langstlevende zelf, maar ook die van de eerder overleden (stief)ouder. In Nederland wordt dit fiscaal gevolgd in die zin dat kinderen worden geacht naar aanleiding van het eerste overlijden een vordering op de langstlevende echtgenoot te hebben geërfd die pas na het overlijden van de langstlevende echtgenoot wordt afgelost. Kinderen worden na het overlijden van de eerste echtgenoot voor de waarde van die vordering in de Nederlandse erfbelastingheffing betrokken, ná aftrek van hun erfbelastingvrijstelling. Bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot wordt het erfdeel (de vordering) in de eerdere nalatenschap dan niet nogmaals belast.

In Spanje is dit niet automatisch zo. Het kan wel, maar dan moet voor het juiste type langstlevende testament worden gekozen. De bepalingen in dit testament moeten enerzijds aansluiten bij de Nederlandse wet, maar anderzijds fiscaal in Spanje het effect hebben dat de gerechtigdheid van de kinderen aan de juiste nalatenschap worden toegerekend, in plaats van in zijn geheel aan de nalatenschap van de langstlevende echtgenoot. Op die manier kunnen de Spaanse vrijstellingen van de kinderen in beide nalatenschappen worden benut, zoals in Nederland. Zo niet, dan kan dit tot hoge(re) erfbelasting in Spanje leiden, extreem hoog zelfs als kinderen uiteindelijk worden geacht ALLES te erven uit de nalatenschap van een langstlevende stiefouder, omdat stiefkinderen in Spanje veel zwaarder worden belast dan eigen kinderen.

“Na mij de zondvloed”

Uiteraard kun je denken “na mij de zondvloed”, en alle gunstige juridische en fiscale tools die in een testament kunnen worden opgenomen, links laten liggen. Maak dan in ieder geval een testament(je) waarin de echtgenoot tot enig erfgenaam wordt benoemd. Zo simpel dat zelfs de Spaanse notaris dit kan tekenen. Verre van optimaal. Maar LET OP: die moet dan niet vergeten op te nemen dat:

(a) het testament geldt voor alle goederen (en niet alleen de Spaanse) en

(b) dat legitieme porties van kinderen niet eerder opeisbaar zijn dan na het overlijden van de langstlevende echtgenoot.

Als a en b niet vermeld worden (in de praktijk helaas meer regel dan uitzondering) kun je net zo goed géén testament maken.

 

Dit artikel is verzorgd door:

mr. R.L. (Renato) Zanardi

Notaris in Nederland en Estate Planner in Spanje

Hak & Rein Vos juridisch adviseurs en notarissen

Lees verder

Spaanse belastingaangifte gedurende de noodtoestand.

De Spaanse belastingaangifte dient gewoon binnen de reguliere termijn ingediend te worden. De uitgeroepen noodtoestand maakt daar geen uitzondering op. Je kunt hiervoor de officiële kalender van Hacienda raadplegen. Hieronder vindt je een samenvatting van de meest
voorkomende aangiftes die in het huidige kwartaal gedaan moeten worden voor particulieren, zowel Residenten als Niet Residenten.

Ook zelfstandigen en bedrijven moeten hun reguliere aangiftes doen. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken als je boekhouding door het kantoor Lex Foris International Law wordt verzorgd. Wij maken dit in orde. Probeer wel op tijd alle ingekomen en uitgegane facturen en bankbewegingen in te leveren.

De wetgeving rond de noodtoestand in verband met het Corona virus biedt wel mogelijkheden om betaling van belastingen 6 maanden vooruit te schuiven. Je kunt daar meer over lezen in het artikel over de ‘Corona files’. Laat het ons weten of je hier gebruik van wilt maken.

Let op! Als je de belasting automatisch van je Spaanse bankrekening wilt laten afschrijven zijn de eindtermijnen in de regel 5 dagen korter.

Residenten
Inkomstenbelasting – Model 100: tussen 1 April en 30 juni
Vermogensbelasting – Model 714: tussen 1 April en 30 juni

Niet Residenten
Inkomstenbelasting – Model 210 (verhuur): tussen 1 April en 20 April
Vermogensbelasting – Model 714 (vermogen dat zich in Spanje bevindt): tussen 1 April en 30 juni

Dit artikel is verzorgd door:

Roeland B.C. van Passel

Abogado/Advocaat

Lex Foris International Law 

Lees verder

Spanje wetenswaardigheden.

Klachtenformulier

Een consument heeft het recht om bij een ondernemer een klacht in te dienen. Elke onderneming moet bij de ingang een aanplakbiljet hebben hangen waarop staat dat de onderneming klachtenformulieren heeft. De Junta de Andalucía heeft het aanplakbiljet alsook het klachtenformulier gewijzigd. Als u de volgende link volgt, dan treft u de wettekst aan en onderaan de nieuwe documenten: http://e-miramar.icamalaga.org/2020/enero/hojareclamaciones.pdf. En zoals gebruikelijk in Spanje: als de ondernemer niet voldoet aan deze wettelijke vereiste, dan volgt er een boete.

Aanvragen duplicaat rijbewijs

Als u uw Spaanse rijbewijs bent kwijt geraakt of als deze is gestolen, dan is het niet meer nodig om u fysiek te melden bij het Ministerie van Verkeer. Een duplicaat kan tegenwoordig online worden aangevraagd middels de Sede Electrónico del Organismo. Hiervoor heeft u nodig: een certificado digitaal of elektronische DNI of @Clave. Ook de betaling van de leges gaan automatisch.

45 minuten

Dat is de tijd die de Spaanse belastingdienst dankzij het gebruik van big data nodig heeft om belastingfraude in het geval van vermogende belastingplichtigen te ontdekken. In 2018 heeft de belastingdienst een nieuwe centrale eenheid opgericht voor de coördinatie van de controle op relevante activa. Deze eenheid legt zich toe op het ontdekken en systematiseren van informatie door middel van nieuwe technische ontwikkelingen en computerhulpmiddelen. Volgens de belastingdienst bestaat de groep, die wordt onderworpen aan analyse en monitoring door de eenheid, uit ongeveer 170.000 belastingbetalers “die over relevante activa beschikken en bepaalde fiscale risicopatronen vertonen”. Vorig jaar wist de eenheid al 347,5 miljoen euro binnen te hengelen als gevolg van de verificatieacties. De belastingdienst stelt dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij het opsporen van verborgen activa, niet-aangegeven inkomsten en bij de efficiëntie van inspecties van grote activa. Dankzij ‘big data’-infrastructuren kan de belastingdienst berekeningen maken voor vermogende belastingbetalers tot op gedetailleerde niveaus.

Het medisch testament

Als geregistreerd inwoner van Spanje kunt u laten vastleggen wat uw laatste wensen op medisch gebied zijn. Het medisch testament (voluntad anticipada) wordt gebruikt als u zelf niet meer kunt communiceren. Het is het enige wettelijk geldige document om deze zaken te regelen en uw familie een zorg uit handen te nemen. Voor alle informatie over het medisch testament in Spanje: www.medischtestament.com

Vermogensbelasting 2020

De vermogensbelasting blijft ook voor het jaar 2020 van kracht. Als u fiscaal resident bent van de EU en geen resident van Spanje, dan hoeft alleen de vakantiewoning te worden aangegeven. De vrijstelling bedraagt 700.000 euro.

Bankrekening Spanje

Het is in veel gevallen niet meer nodig om een bankrekening in Spanje te hebben als u een vakantiewoning in Spanje heeft. De meeste automatische afschrijvingen, zoals water, elektriciteit, IBI, Basura, ITV, kunnen automatisch worden afgeschreven van uw Nederlandse of Belgische bankrekening. Veel Verenigingen van Eigenaren (Comunidades de Propietarios) bieden deze mogelijkheid nog niet, maar zij sturen u altijd een rekening zodat u deze zelf kunt betalen.

Dit artikel is verzorgd door:

Barbara Ingenbleek

Euro Economics Marbella

Lees verder