Vakmensen die ook echt verstand van zaken hebben zijn onmisbaar in de bouwsector. Dat blijkt eens temeer als het over bouwen en verbouwen gaat in het buitenland. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo’n heel erg ingewikkelde klus, totdat u er zelf een keer concreet mee te maken krijgt. Pas dan beseft u wat daar allemaal bij komt kijken. Zo’n bouwproject vereist niet alleen de aanwezigheid van de juiste mensen en de juiste materialen op het juiste moment. Er moet ook aan alle kanten rekening worden gehouden met tal van vergunningen, wettelijke bepalingen en regelgevingen. Kortom, een ingewikkeld proces waar een goede aannemer en architect u prima mee zou kunnen helpen. De vraag is vaak alleen, met wie ga ik in zee?

De criteria van een goede aannemer

Misschien beschikt u niet over de juiste kennis om zoiets op eigen houtje te kunnen bepalen. Het risico dat u loopt is dat u met een aannemer gaat werken, die uiteindelijk niet alle benodigde expertise in huis heeft om uw project goed uit te kunnen voeren. Dit kan tot gevolg hebben dat het tijdsplan niet gehaald wordt of dat er fouten gemaakt zijn tijdens uw afwezigheid, met alle vervelende gevolgen van dien. Maar natuurlijk kunnen ook de verbouwingskosten aanmerkelijk hoger uitpakken dan wat u zelf had ingecalculeerd.

Werk alleen met bekende gerenommeerde aannemers

Schakelt u een bouwbegeleider in, dan kunt u er zonder meer zeker van zijn dat er wel een adequate aannemer voor u aan de slag gaat. Omdat die, in de meeste gevallen, al jaren met dezelfde bouwpartners samenwerkt en precies weet wie waarin het meest gespecialiseerd is. Want niet ieder project is hetzelfde, soms is het een kleine aanbouw aan een villa, soms een zwembad met buitenkeuken. En in andere gevallen een compleet nieuwe villa.

Regelmatig overleg met de aannemer

Om een perfect eindresultaat te kunnen behalen, zorgt de bouwbegeleider er ook continu voor dat tijdens het bouwproces nauwlettend de vinger aan de pols wordt gehouden. Door regelmatig de locatie te bezoeken, en door wekelijks te vergaderen met de partners volgt hij of zij de ontwikkelingen op de voet en stuurt bij waar nodig. Kortom, uw zorgen worden uit handen genomen, zodat u met veel plezier uit kunt kijken naar de uiteindelijk perfect gerealiseerde verbouwing of uw nieuwbouw gebouwde (vakantie)woning.

Nieuwbouw

Als particulier is een nieuwbouwproject vaak best ingewikkeld, immers, u doet dit waarschijnlijk niet vaak genoeg om er ervaring in te krijgen. Met een nieuwbouwproject heeft u met andere zaken te maken dan bijvoorbeeld bij een verbouwing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lokale bestemmingsplan en de voorschriften van de gemeentelijke bouwverordening, om er maar eens twee te noemen.

Voor veel particulieren is een nieuwbouwproject, mede door teken-, reken- en regelwerk een enorm obstakel waarvoor veel kennis vereist is. Er kan financieel en praktisch veel mis gaan wanneer niet de juiste wegen bewandeld worden. Bouwbegeleiders hebben een netwerk van adviseurs met veel lokale kennis in huis, over architectuur, de wet- en regelgeving, de bouw. binnenhuisarchitectuur en styling.

Ze begeleiden uw project van idee, naar concept en via vergunningsaanvraag en gemeentelijke toetsing tot de aannemersselectie. Daarna houden ze toezicht op de kwaliteit van de uitvoering en de uiteindelijke oplevering. Uiteraard zorgen ze ook voor de service en nazorg. Ze houden contact met alle partijen en maken duidelijke en transparante afspraken en leggen deze ook vast.

Renovatie en verbouwen

Bij uw renovatie of verbouwing komt vaak behoorlijk veel kijken en dat is vaak meer dan in eerste instantie voorzien was. Als u zelf niet veel ervaring hebt met verbouwingen kan zelfs een relatief kleine verbouwing al best intimiderend zijn. Door u te laten bijstaan door een bouwbegeleider kunt u uw verbouwing tot een leuke ervaring maken waarbij u in veel gevallen ook nog eens geld kan besparen.

Bij een verbouwing heeft u te maken met een bestaande situatie. U bent dus beperkt in de mogelijkheden door de beperkingen die uw pand met zich meebrengen, soms ook door gemeentelijke richtlijnen.

Toch heeft u wensen, eisen en dromen waaraan uw huis na de verbouwing zou moeten voldoen. Een bouwbegeleider kan u helpen om uw wensen te vertalen in een plan van aanpak en stapt dan gezamenlijk met u in het project. Na de planningsfase moet (in sommige gevallen) een bouwaanvraag bij de gemeente gedaan worden. De bouwbegeleider kan u helpen met al het teken-, reken- en regelwerk. En net zoals bij nieuwbouw de verdere stappen doorlopen om ervoor te zorgen dat uw project volgens plan en budget verloopt. Zo kunt u na de oplevering volledig genieten van uw verbouwde woning.

Dit artikel is verzorgd door:

Ronald Maagdenberg

House Doctor Costa Blanca