Jaarlijks emigreren er vele Nederlanders naar Spanje, zowel voor werk als om er van het leven te genieten. Emigreren heeft fiscale consequenties. In dit artikel verstrekken we informatie die voor iedere emigrant van belang kan zijn.
Wat is fiscaal het beste moment om te emigreren?
In Spanje word je gezien als fiscaal resident als je meer dan de helft van het kalenderjaar in Spanje woont en/óf het centrum van levensbelangen voor het merendeel van het jaar in Spanje ligt.
Spanje kent in tegenstelling tot Nederland geen gebroken aangiftejaar, wat inhoudt dat je – als je meer dan 183 dagen in Spanje bent – je gehele jaarinkomen en -vermogen moet opgeven. Nederland heft daarentegen uitsluitend tot het moment van emigreren. Dit heeft de volgende consequenties:
- Verhuis je in de eerste helft van het kalenderjaar dan zal zowel Spanje als Nederland willen heffen over de eerste maanden tot aan de emigratiedatum.
- Verhuis je in de tweede helft van het kalenderjaar naar Spanje dan word je in Spanje niet gezien als fiscaal resident en geldt er geen aangifteverplichting voor wat betreft jouw wereldinkomen en -vermogen. Nederland heft in deze situatie enkel tot het moment dat je Nederland verlaat.
In het belastingverdrag is geen clausule opgenomen om dubbele belastingheffing, in geval van een verhuizing in de eerste helft van het kalenderjaar, te voorkomen. Om deze reden is emigratie in de tweede helft van het belastingjaar doorgaans fiscaal het meest gunstig.
Aangifteverplichtingen voor inwoners van Spanje.
Als fiscaal resident van Spanje ben je verplicht om jaarlijks op eigen initiatief aangifte te doen van jouw wereldinkomen en -vermogen. Je kunt te maken krijgen met de volgende fiscale verplichtingen:
- Aangifte inkomstenbelasting:
– Voor inkomen (voortkomend) uit arbeid en invaliditeitsuitkeringen.
– Deadline: jaarlijks vóór 30 juni.
– Vrijstelling: voor jaarinkomens waarbij al loonbelasting is ingehouden ligt de aangiftegrens op 22.000 euro. Voor inkomen uit het buitenland geldt een aangiftegrens van 14.000 euro.
– Hier vind je meer informatie over de aangifte en de actuele belastingtarieven. - Aangifte vermogenswinstbelasting:
– Voor inkomen uit sparen en beleggen en verkoopwinsten.
– Deadline: jaarlijks vóór 30 juni.
– Vrijstelling: 1000 euro, mits je ook onder de aangifte grens voor de inkomstenbelasting valt.
– Hier vind je meer informatie over de aangifte en de actuele belastingtarieven. - Aangifte vermogensbelasting:
– Voor vermogen (wereldwijd) na aftrek van eventuele schulden.
– Deadline: jaarlijks vóór 30 juni.
– Vrijstelling: Er geldt een algemene vrijstelling van 700.000 euro (kan regionaal afwijken) en een extra vrijstelling van 300.000 euro voor de eigen woning in Spanje.
– Hier vind je meer informatie over de aangifte en de actuele belastingtarieven. - Aangifte van buitenlandse bezittingen:
– Voor fiscaal residenten in Spanje die meer dan 50.000 euro aan bezittingen buiten Spanje aanhouden.
– Deze aangifte is puur informatief.
– Deadline: jaarlijks vóór 31 maart.
– Zie hier meer informatie over deze aangifteverplichting.
Je ontvangt een uitkering uit Nederland. Welk land mag hierover heffen?
Als je in Spanje woont en een uitkering uit Nederland ontvangt (waaronder pensioen dat is opgebouwd in het bedrijfsleven, AOW-uitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering) dan dient deze uitkering op grond van het verdrag tussen Nederland en Spanje, in het woonland te worden opgegeven. De uitkering is belast met de algemene progressieve tarieven voor de inkomstenbelasting (zie aangifte inkomstenbelasting in de vorige alinea).
Voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen geldt dat deze in Spanje kunnen worden vrijgesteld van belastingheffing of er kan sprake zijn van een belastingvermindering. Hier vind je meer informatie en wordt aangegeven welke stappen doorlopen dienen te worden.
Je bezit nog onroerend goed in Nederland. Welk land mag hierover heffen?
Volgens belastingverdrag dat Nederland en Spanje met elkaar hebben gesloten mag het land waar het onroerend goed is gelegen, hierover heffen. Kortom, woon je in Spanje maar bezit je nog onroerend goed in Nederland dan blijft dit onroerend goed belast in Nederland. In Spanje is het onroerend goed “vrijgesteld met progressievoorbehoud”. Dit wil zeggen dat Spanje geen belasting heft over de waarde, huuropbrengsten of verkoopwinst maar hier wel rekening mee houdt bij het bepalen van de schaal (het belastingtarief) die zal worden toegepast over het overige in Spanje belastbare inkomen en vermogen.
Regel het fiscaal goed en geniet van het Spaanse leven.
Zorg dat alle aangifteverplichtingen tijdig en correct worden ingediend, dan is het risico op inspectie van de Spaanse belastingdienst klein en kun jij alle aandacht richten op datgene wat je naar Spanje heeft gebracht.
Dit artikel is verzorgd door:
Maartje Vissers
Directeur Particulieren
Euro Economcis| International Quality Partner Spain