Iedereen die in Spanje woont of het land pas nog heeft bezocht, kan zien dat het er erg droog is. Bruine vlakten, stuwmeren waarin het water veel lager staat dan andere jaren en opgedroogde rivieren zijn hiervan enkele zichtbare bewijzen.

De afgelopen winter en voorjaar heeft het in grote delen van het land amper geregend. Door al die droogte is het risico op bosbranden ook dit jaar extreem hoog. Het officiële seizoen voor bosbranden duurt van 1 juli tot en met 30 september. In die periode vormen zich het vaakst de omstandigheden die nodig zijn voor een brand: hoge temperaturen, lage luchtvochtigheid en harde wind. Dat het bosbrandenseizoen bijna is afgelopen, wil niet zeggen dat er geen branden meer kunnen ontstaan. Brandbestrijdingsdiensten zijn het hele jaar actief.

De gevolgen van bosbranden zijn vaak niet mals. Bossen die volledig afbranden hebben tientallen jaren zoniet langer nodig om te herstellen. Een grote brand heeft vervelende gevolgen voor de biodiversiteit, de woestijnvorming in de afgebrande gebieden neemt toe en de lucht en het water raken vervuild.

‘Ben ik wel verzekerd?’

Voor mensen die een huis bezitten in bosrijke gebieden of op de Spaanse “campo”  is de angst voor een bosbrand, waarbij ze alles kwijt kunnen raken, vaak erg groot. Men vraagt zich af of de opstal- en inboedelverzekering mogelijke schade als gevolg van een bosbrand wel zal dekken.

Vaak gaan er geruchten dat verzekeraars niet zouden uitkeren bij schade door een bosbrand. Niets is echter minder waar. Schade aan een woning door brand is gedekt, zowel als het gaat om de opstalverzekering of om de inboedelverzekering. Of de oorzaak nu een bosbrand is of brand als gevolg door kortsluiting bijvoorbeeld.

Een bosbrand is geen natuurramp

Men gaat er namelijk vaak vanuit dat een bosbrand een natuurramp is, maar dat is niet het geval. Natuurrampen zijn overstromingen, aardbevingen, tsunami’s en dergelijke. Deze worden in Spanje vergoed door een speciaal daarvoor bestemd noodrampenfonds. Het zogenaamde ‘Consorcio de Seguros’. Iedereen die een schadeverzekering heeft, draagt automatisch een deel aan dit fonds af.

Opstal en inboedel

De opstalverzekering (seguro del hogar) dekt de schade aan je woning veroorzaakt door onder meer brand, blikseminslag, storm, ontploffing, diefstal, inbraak en waterschade. Het is verstandig hier de herbouwwaarde als uitgangspunt te nemen. Dit is het bedrag dat nodig zou zijn om op dit moment de woning opnieuw te bouwen.

Dit artikel is verzorgd door:

Ilse Burggraaf

Directeur Hypotienda

Hypotienda